>
>
>
Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας
Μετάφραση - Σχόλια: Αιμίλιος Χουρμούζιος
Θεωρείται από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά έργα όλων των εποχών. Παρουσιάζει κριτικά όλους τους φιλοσόφους και τις θεωρίες τους, σε συνάρτηση με τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες κάθε εποχής από την αρχαιότητα ως σήμερα.
Διαιρείται σε τρία τμήματα: Το πρώτο πραγματεύεται την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία (Προσωκρατικοί, Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Aρχαία φιλοσοφία μετά τον Αριστοτέλη), το δεύτερο την Καθολική Φιλοσοφία (Πατέρες και Σχολαστικοί) και το τρίτο τη Νεότερη Φιλοσοφία (από την Αναγέννηση στον Χιουμ και από τον Ρουσσώ ως σήμερα).
Είναι το οριστικό έργο για τη φιλοσοφία και η καλύτερη εισαγωγή σε μια σοβαρή σπουδή της.
Σχήμα βιβλίου: 14χ21 • ISBN set: 978-960-253-230-0 • Τιμή: 88 ευρώ (+φπα)
Το έργο περιλαμβάνει τα εξής επτά μέρη:
Σε ολόκληρη την ιστορία, τίποτε δεν είναι τόσο εκπληκτικό όσο η αιφνίδια άνοδος του πολιτισμού στην Ελλάδα. Το τι επιτέλεσαν οι Έλληνες στην τέχνη και τη λογοτεχνία είναι γνωστό στον καθένα, αλλά ό,τι έχουν πραγματοποιήσει στον καθαρά διανοητικό τομέα, είναι ακόμη εξαιρετικότερο. Επινόησαν τα μαθηματικά, την επιστήμη και τη φιλοσοφία. Πρώτοι έγραψαν ιστορία και πρώτοι στοχάστηκαν ελεύθερα πάνω στη φύση του κόσμου. Ό,τι συνέβη ήταν τόσο καταπληκτικό ώστε, ακόμη και σε πρόσφατους καιρούς, οι άνθρωποι περιορίζονται να μένουν ενεοί μπροστά στο θαύμα.
Σ’ αυτού του θαύματος τις απαρχές, μας ξεναγεί με απαράμιλλη τέχνη και γνώση ο Μπέρτραντ Ράσσελ με το πρώτο βιβλίο της μεγάλης φιλοσοφικής τοιχογραφίας του.
Σελίδες: 174 • Σχήμα βιβλίου: 14χ21 • ISBN: 978-960-253-091-Χ • Τιμή: 11 ευρώ (+φπα)
Χωρίζεται πράγματι ο κόσμος σε πνεύμα και ύλη, και αν ναι, τι είναι πνεύμα και τι είναι ύλη; Υπόκειται το πνεύμα στην ύλη, ή μήπως εξουσιάζεται από ανεξάρτητες δυνάμεις; Υπάρχουν, πράγματι, φυσικοί νόμοι ή μήπως πιστεύουμε σ’ αυτούς μόνο επειδή τρέφουμε έμφυτο έρωτα προς την τάξη; Είναι ο άνθρωπος αυτό που φαίνεται στον αστρονόμο, ένα μικροσκοπικό σβωλαράκι από άνθρακα και νερό που έρπει πάνω σ’ έναν μικρό και δίχως σημασία πλανήτη; Η μήπως είναι τέτοιος όπως φαίνεται στον Άμλετ; Υπάρχει πράγματι αυτό που αποκαλούμε σοφία, ή μήπως αυτό που φαίνεται ως σοφία δεν είναι παρά μόνο η πεμπτουσία της τρέλας;
Με το δεύτερο αυτό βιβλίο, ο Ράσσελ συνεχίζει επάξια τη φιλοσοφική του οδοιπορία αφήνοντας κατάπληκτο τον αναγνώστη
με το εύρος της ματιάς του και το βάθος του στοχασμού του.
Σελίδες: 240 • Σχήμα βιβλίου: 14χ21 • ISBN: 978-960-253-224-9 • Τιμή: 14 ευρώ (+φπα)
Η αρχαία φιλοσοφία μετά τον Αριστοτέλη
Στο απέραντο ψηφιδωτό της φιλοσοφικής αναδρομής που επιχειρεί ο Μπέρτραντ Ράσσελ, από τις απαρχές του φιλοσοφικού στοχασμού ως τις μέρες μας, σταματά για λίγο με αγάπη μπροστά σε αυτή την ενότητα που απεικονίζει την Ελληνιστική εποχή, τον γοητευτικό προάγγελο του Χριστιανισμού. Έχει περάσει πια η περίοδος των ελεύθερων πόλεων-κρατών και η Μακεδονική κυριαρχία, μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, τερματίζεται με την προσάρτηση της Αιγύπτου στη Ρώμη. Στην επιστήμη και τα μαθηματικά, το έργο που έχει συντελεστεί κατά την περίοδο αυτή είναι το καλύτερο από όσα έχουν κάνει ποτέ οι Έλληνες. Απόγειο στη σκέψη και, ταυτόχρονα, υποταγή και αταξία στην κοινωνική εξέλιξη, που θα οδηγήσει στην αμετάκλητη παρακμή.
Σελίδες: 144 • Σχήμα βιβλίου: 14χ21 • ISBN: 978-960-253-093-6 • Τιμή: 10 ευρώ (+φπα)
Οι Πατέρες
Στην πρώτη μεγάλη περίοδο της Καθολικής Φιλοσοφίας δεσπόζουν ο Άγιος Αυγουστίνος και ο Πλάτωνας μεταξύ των ειδωλολατρών. Η δεύτερη περίοδος αποκορυφώνεται στον Άγιο Θωμά τον Ακινάτη. Η Εκκλησία πια αντιπροσωπεύει την Πολιτεία του Θεού και οι φιλόσοφοι, πολιτικά, είναι οι υπέρμαχοι των συμφερόντων της Εκκλησίας.
Στο τέταρτο αυτό βιβλίο, ο Ράσσελ θέλοντας να καταστήσει κατανοητή τη γένεση και τη σημασία της Καθολικής φιλοσοφίας, αφιερώνει περισσότερο χώρο στη γενική ιστορία απ’ όσο απαιτεί η αρχαία φιλοσοφία. Με τον τρόπο αυτό, διευρύνεται εκπληκτικά η οπτική του γωνία και μας πλουτίζει με πρωτόγνωρες εμπειρίες, άγνωστες στους πολλούς και συναρπαστικές στις λεπτομέρειές τους.
Σελίδες: 150 • Σχήμα βιβλίου: 14χ21 • ISBN: 978-960-253-094-4 • Τιμή: 10 ευρώ (+φπα)
Οι Σχολαστικοί
Έτος 1000 μ.Χ. Ο φόβος για την επικείμενη συντέλεια του κόσμου πλανάται πάνω απ’ όλη τη χριστιανική Ευρώπη. Το έτος 1000 μ. Χ. μπορεί να θεωρηθεί ότι σημαδεύει τον πυθμένα του βυθού όπου είχε βουλιάξει ο δυτικο-ευρωπαϊκός πολιτισμός. Έξω από τα μοναστικά τάγματα, ο κλήρος έχει καταστεί κατά το πλείστον βίαιος, ανήθικος και με ολοένα μεγαλύτερα κοσμικά ενδιαφέροντα. Έχει διαφθαρεί από τον πλούτο και τη δύναμη που χρωστά στις ευεργεσίες των πιστών. Μέσα από τα σκοτάδια του Παπισμού και της επεκτεινόμενης βαρβαρότητας, θα ξεπροβάλει εκθαμβωτικός ο αστερισμός των σχολαστικών φιλοσόφων που θα οδηγήσουν, σύμφωνα με τα λόγια του Ράσσελ, «σε μια νέα, μεθυστική του πνεύματος ελευθερία… σ’ εκείνη τη στιγμή της χαρμόσυνης λύτρωσης, στην Αναγέννηση, όπου γεννήθηκε ο νέος κόσμος».
Σελίδες: 196 • Σχήμα βιβλίου: 14χ21 • ISBN: 978-960-253-095-2 • Τιμή: 11 ευρώ (+φπα)
Από την Αναγέννηση στον Χιουμ
Η απόρριψη της εκκλησιαστικής αυθεντίας, που είναι το αρνητικό χαρακτηριστικό της νεότερης εποχής, αρχίζει νωρίτερα από το θετικό χαρακτηριστικό, που είναι η αποδοχή της αυθεντίας της επιστήμης. Το κύρος της επιστήμης εκφράζεται μόνο σ’ ό,τι φαίνεται να έχει εν χρόνω, επιστημονικά διακριβωθεί. Η θεωρητική επιστήμη αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης του κόσμου. Η πρακτική επιστήμη είναι μια προσπάθεια μεταβολής του κόσμου.
Ανάμεσα στους δύο αυτούς πόλους, ο Ράσσελ κινείται με εκπληκτική άνεση και πνευματική χάρη αποδίδοντας με ανάγλυφο τρόπο την αναγκαιότητα της νέας φιλοσοφίας, που πήγασε από την επιστημονική τεχνική για να φτάσει ως την αμφισβήτησή της.
Σελίδες: 296 • Σχήμα βιβλίου: 14χ21 • ISBN: 978-960-253-096-0 • Τιμή: 16 ευρώ (+φπα)
Από τον Ρουσσώ ως σήμερα
Αν ο αρχαίος κόσμος βρήκε το τέλος της αναρχίας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ο Καθολικός κόσμος αναζήτησε το τέλος της αναρχίας στην Εκκλησία, που ήταν ιδέα, αλλά που δεν βρήκε ποτέ την κατάλληλη πραγμάτωση. Ο νεότερος κόσμος, τώρα, φαίνεται να κατευθύνεται προς μια λύση ανάλογη με της αρχαιότητας: ένα κοινωνικό σύστημα επιβεβλημένο δια της βίας προς όφελος των ισχυρών και σε βάρος των κοινών ανθρώπων, σ’ ένα συνδυασμό της σταθερότητας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τον ιδεαλισμό της αυγουστινιακής Πολιτείας του Θεού.
Με το τελευταίο αυτό βιβλίο, ο Ράσσελ εκθέτει και τοποθετεί κριτικά τη νέα φιλοσοφία που χρειάστηκε για να επιτευχθεί αυτό, ξεκινώντας απ’ το ρομαντικό κίνημα και φτάνοντας ως τους επαναστάτες υλιστές του καιρού μας.
Σελίδες: 233 • Σχήμα βιβλίου: 14χ21 • ISBN: 978-960-253-092-8 • Τιμή: 14 ευρώ (+φπα)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Peter Vardy
& Paul Grosch
Το αίνιγμα της ηθικής
Nigel Warburton
Φιλοσοφία:
Τα βασικά
Nigel Warburton
Φιλοσοφία:
Τα κλασικά κείμενα
Bernard Williams
Η ηθική και τα όρια
της φιλοσοφίας
Ronald Dworkin
Η επικράτεια
της ζωής
Μια γενική επισκόπηση της ηθικής σκέψης από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, όπου εξετάζονται οι σημαντικότερες ηθικές θεωρίες αλλά και τα μείζονα ζητήματα με τα οποία έρχεται σήμερα αντιμέτωπη η εφαρμοσμένη ηθική: από την άμβλωση και την ευθανασία, μέχρι το δίκαιο του πολέμου και την περιβαλλοντική ηθική...
Το βιβλίο του Νάιτζελ Γουόρμπερτον Φιλοσοφία: Τα βασικά διευκολύνει τον αναγνώστη να μπει στον κόσμο της φιλοσοφίας. Κάθε κεφάλαιο ασχολείται με μια βασική περιοχή της φιλοσοφίας, εξηγώντας και διερευνώντας τις βασικές ιδέες και τα βασικά θέματά της...
Το Φιλοσοφία: Τα κλασικά κείμενα είναι μια αναζωογονητική και προκλητική περιδιάβαση στα σπουδαία έργα της δυτικής φιλοσοφίας. Με το υποδειγματικά διαυγές ύφος του, ο Νάιτζελ Γουόρμπερτον παρουσιάζει και αποτιμά τριάντα δύο κλασικά έργα της φιλοσοφίας, από την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τη Θεωρία της δικαιοσύνης του Ρωλς...
Παρέχοντας μια εμπεριστατωμένη κριτική αυτού που ο Williams αποκαλεί «ηθικότητα, ο ιδιόμορφος θεσμός», ο συγγραφέας αντλεί υλικό από την αρχαία Ελλάδα και επαναπροσανατολίζει την ηθική προς την «αλήθεια, τη φιλαλήθεια και το νόημα του ατομικού βίου»...
Ο Ronald Dworkin (1931 - 2013) υπήρξε ο σπουδαιότερος φιλόσοφος του δικαίου των τελευταίων 50 χρόνων και ένας από τους κορυφαίους ηθικούς και πολιτικούς φιλοσόφους της εποχής μας. Το βιβλίο του Η επικράτεια της ζωής αποτελεί τη σημαντικότερη σύγχρονη συμβολή στη διευθέτηση ενός δυσεπίλυτου νομοθετικού προβλήματος...