Alain Finkielkraut

 
Η σοφία της αγάπης

 

Μετάφραση: Μαρίνα Λώμη

 

 

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι για να μπορέσει κανείς να σκεφτεί το Κακό. θα πρέπει προηγούμενα να έχει πάψει να πιστεύει στη ρομαντική, αλλά ανέφικτη ιδέα της αγάπης προς τον πλησίον του. Η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη: η σκέψη αν θέλει κανείς να κατανοήσει το αίνιγμα του μίσους και της βαρβαρότητας, πρέπει ακριβώς να διεισδύσει μέσα σε αυτό τον θεμελιακό δεσμό με τον συνάνθρωπο που περιγράφουμε με την πολυχρησιμοποιημένη λέξη αγάπη. 
Χρησιμοποιώντας ένα στυλ, απαλλαγμένο από στόμφο και δυσνόητες διατυπώσεις, και εμπνεόμενος συνεχώς από το έργο του Εμανυέλ Λεβινάς, ο Αλαίν Φινκιελκρό, εξετάζει τόσο τις μεγάλες συλλογικές εμπειρίες της εποχής μας όσο και τις σχέσεις μας με τον Άλλο στην προσωπική μας ζωή. Η έρευνά του είναι φιλοσοφική, αλλά διεξάγεται μέσα από ιστορίες υπαρκτών προσώπων και μέσα από το λογοτεχνικό έργο του Φλομπέρ, του Τζέιμς, του Προυστ, που αντιμετωπίζονται εδώ σαν προσεγγίσεις στη γνώση και την κατανόηση του ανθρώπου. 

 

 

Σελίδες: 191

Σχήμα βιβλίου: 14χ21

ISBN: 960-253-060-Χ

Τιμή: 15 ευρώ (+φπα)

    

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ   
     

       

Ζαν-Πωλ Σαρτρ

Έχουμε δίκιο 
να επαναστατούμε

 

Τρεις άνθρωποι συζητούν. Οι δύο νέοι, νεότατοι. Ο άλλος γέρος πια, σχεδόν παλαίμαχος. Οι δύο είναι οι εκπρόσωποι του νέου πνεύματος που φυσά μετά τα γεγονότα του Μάη του 1968 στο Παρίσι. Ο τρίτος είναι ο πασίγνωστος «νεαρός γέρος» Ζαν-Πωλ Σαρτρ. 

περισσότερα

 

 Μπέρτραντ Ράσσελ

Η κατάκτηση της ευτυχίας 
 (Βραβείο Νόμπελ)


Μια που η ευτυχία είναι ο στόχος όλων μας, αλλά κανείς από μας δεν γνωρίζει με σιγουριά ποιος είναι ο δρόμος που οδηγεί σ’ αυτήν, είναι βέβαιο ότι το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει πυξίδα για όσους πιστεύουν στην ύπαρξή της και ελπίζουν ότι θα την κατακτήσουν… 

περισσότερα

 

 

 

Νεοκλής Σαρρής 

Οσμανική 
πραγματικότητα 
(2 τόμοι)


Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι η προβληματική των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που συγκροτούν ένα στρατηγικής σημασίας ζήτημα συνυφασμένο με την πολιτική και πολιτιστική ύπαρξη του ελληνισμού, εκτείνεται πολύ πέρα από τα γνωστά θέματα...

 

περισσότερα

 

Σ.Ρ. Μιλς

Η αριστοκρατία της εξουσίας

  

Η προκοπή του ατόμου εξαρτάται από την εργατικότητα, την αξιοσύνη και το ταλέντο στην εργασία του ή από την προθυμία και την ικανότητά του να ενταχθεί στην αριστοκρατία της εξουσίας, να προσαρμοστεί στα ήθη της, να δεχτεί τις πολιτικές της πεποιθήσεις; 

περισσότερα

 

 

 Alain Finkielkraut

H σοφία
της αγάπης

 

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι για να μπορέσει κανείς να σκεφτεί το Κακό. θα πρέπει προηγούμενα να έχει πάψει να πιστεύει στη ρομαντική, αλλά ανέφικτη ιδέα της αγάπης προς τον πλησίον του. Η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη. 

 

περισσότερα

 

 

 

           

Saran Alexandrian

Οι απελευθερωτές
του έρωτα

 

Έρωτας δεν υπάρχει, μας λέει ο Αλεξαντριάν, Υπάρχει μόνο το αγαπώμενο ον. Δύο εραστές δεν κατακτούν ο ένας τον άλλο παρά μονάχα πλάθοντας από κοινού τον μύθο που τους ευνοεί πιο πολύ. Αντλούν τη συμφωνία τους από τον χώρο του φανταστικού. 

 περισσότεραΜπέρτραντ Ράσσελ

Γάμος και ηθική

  

 

Η πρώτη προϋπόθεση ενός ευτυχισμένου γάμου είναι η ύπαρξη μιας βαθιάς αγάπης ανάμεσα στον άντρα και στη γυναίκα, που να αγκαλιάζει ολόκληρη την προσωπικότητά τους και να οδηγεί σε μια συγχώνευση πλούσια σε γόνιμα αποτελέσματα.

 περισσότερα

 

 

 

Μπέρτραντ Ράσσελ

Αγαπητέ Μπέρτραντ Ράσσελ

 

Αν ο Μπέρτραντ Ράσσελ δεν είχε γράψει άλλα έργα, αυτό και μόνο το βιβλίο θα ήταν αρκετό για να διαιωνίσει το όνομά του. Είναι μια “καθαρή απόλαυση”, όπως το χαρακτήρισαν οι ξένοι κριτικοί, ένα βιβλίο που βάζει στη διάθεση των επιστολογράφων όλόκληρη την απέραντη πνευματική του δύναμη και πείρα.

περισσότερα

 

 

  

 

 

 

UA-56855259-1